În cadrul operaţiei a fost utilizat robotul Mazor X de generaţia a treia, care este un instrument de ghidare a şuruburilor introduse pe vertebrele coloanei.
Intervenţia se face iniţial virtual, pe baza soft-urilor pe care le are robotul, se fixează traiectoria, nivelul, unghiul şurubului, apoi robotul preia datele şi ghidează chirurgul în locul unde este setat să facă incizia.
„Este un montaj lung, presupunând opt şuruburi, patru sus şi patru jos mai sub nivelul de fractură, prin nişte incizii mici de aproximativ un centimetru şi cu o tijă din titan care se introduce pe sub piele. Deci, nu mai este o incizie mare, ci pur şi simplu incizii mici şi tija băgată pe sub piele. Pacientul nu are deficit motor, deci mişcă picioarele. După operaţie se va putea mobiliza şi în câteva zile va putea pleca acasă”, a explicat managerul Spitalului de Neurochirurgie Prof.dr.Nicolae Oblu din Iaşi, medicul Lucian Eva.
Operaţia a durat peste 2 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 40 de ani, care a suferit o fractură de coloană vertebrală.
Echipa de medici din cadrul intervenţiei a fost formată din doctorii Cezar Popescu şi Bogdan Costachescu de la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Prof. Dr. N. Oblu”, asistaţi de doi bioingineri, patru asistenţi medicali, alături de trei ingineri din SUA şi Israel.
Medicii spun că sistemul de operare a robotului Mazor X are o acurateţe de aproape sută la sută, micile erori care pot apărea putând fi doar cele umane.
După cel puţin 10 operaţii, medicii români vor putea opera singuri fără ajutorul inginerilor străini.